2010. november 28., vasárnap

Akár egy évre rá.......

A türelem pálmát terem...


Trithrinax campestris avagy Kék tűpálma. Soha nem volt dolgom vele,de remélem a csíráztatás jó emlékekkel,de mindenképp tapasztalatszerzéssel fog záródni. A szakirodalom szerint a friss magoknál is legalább három hónapot kell rá várni,de az egy év sem kizárt. Sebaj, a közelgő hosszú téli hónapok ideális partnere lesz. Remélem mire kitavaszodik lesz legalább egy sikeres csírázásom.


Trithrinax campestris magok

Jubaea Chinensis magokat még tavaly októberben vettem (Link) ,mi 2010 November 17.-én kicsírázott egy magom. Ezek a magok csírázási idejét tekintve teljesen normálisnak mondható. Meg látjuk mi lesz belőle,de remélem szép egészséges pálma fejlődik belőle.
 Kicsírázott mag 2010-10-17

Jubaea  2010-11-28


Jubaea  2010-12-31
Cyrtostachys Renda avagy pecsétviasz pálma hát tópusi származása ellenére nem igen akar növekedni. A képen látható picike kis növény ezt a méretet kb. két hét alatt érte el (8mm) remélem azért ennél a jövőben csak gyorsabb lesz. A csíráztatását nappali 32°C-on és éjszaka 22°C-on végeztem. A magokat fél éve vettem és sok ki is csírázott a nyáron,de mind tönkre ment a saját tapasztalatlanságom végett. Íme az utolsó túlélő.

 Pecsétviasz pálma


Brahea armata  tavasszai kiültetéskor 3-4 levéllel rendelkeztek. Mára nagyon megerősödtek és osztott levéllel ajándékoztak meg. Magasságuk eléri a 40 cm-t. Nyáron bátran öntöztem őket a többi pálmával együtt. Tavasszal azt hiszem át kell szervezni a teret,mert a vártnál hamarabb kinövik az egy pálmára jutó föld felületet. Persze ebbe minden pálmát beleértek. 


Tavaszi kiültetés


Brahea magoncom 2010 október végi csírázás. Egy évig csírázott mag. ( Link)
A levél színe és megnyúlt állapota a nap hiánya végett van.




Butia Eriospatha .A brahea armataval egy időben kezdtem a csíráztatását. Most egy hónapos és hat centiméter magas. Növekedése kielégítő.

Butia Eriospatha 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Válaszolni mindenki kérdésére fogok lehetőségeim szerint