2009. április 15., szerda

Datolya pálma mag csirázási folyamata



Egy kis betekintés minden növényrajongónak tudományos szemszögből, hogy mi is történik a pálma magokkal a föld mélyén a csirázási kezdetektől. Ezt a sorozatot magam készítettem el. A 26. napon látható,hogy a mellékgyökerek is fejlődésnek indulnak. Azért nem egyenes a főgyökér,mert 2dl-es pohárba nevelt növény elérte a pohár alját.

54 megjegyzés:

  1. Szervusz!
    Egy kis segítséget szeretnék kérni! Teljesen amatőr vagyok, csak azt szeretném tudni, hogyha már elültettem az előzőleg beáztatott magvakat, akkor milyen sűrűn kell őket locsolgatnom, és hova érdemes helyezni a cserepeket? szóval milyen helyen szeret a növény? Napos, kevésbé napos stb. Milyen helyen érdemes keltetni? Köszönöm előre is!
    Lelkes Amatőr :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!Én vettem nekik neon csövet,persze a hideg fehér verziot.Nagyon szeretik,egy idökapcsoloval megoldható a napi fénymennyiség(12-18h).mondjuk nekem minden növényem lámpa alatt van a fürdőben.Én is bele bolondultam az egzotikus virágokba,vannak szép számmal!:))Egy 40w cső alá befér 6-8 cserép,ez kb 60-100 huf töblet költséget jelent majd naponta Neked.Sok sikert!

      Törlés
    2. A hideg fehér fény az tökéletes megoldás lehet,de közel sem veheti fel a versenyt a tűző nappal. Téli időszakra megfelel,de ahogy jön a jó idő irány a nap. Milyen növényeket nevelsz ilyen módon?

      Törlés
  2. Szia

    Ne öntözd túl sűrűn. tartsd nedvesen a földet és lehetőség szerint 20 °C felett. A datolya pálma a napos meleg helyet kedveli. Mikor jön a második levele kirakhatod közvetlen napra is,de érdemes az első évben félárnyékban nevelni. A földje soha ne száradjon ki a meleg időszakokban. télen teleltesd 12-16°C-on.

    2011. április 18. 21:06

    VálaszTörlés
  3. Szia
    Mekkora edénybe ültessem? Ugyanis én marékszámra elültettem a narancs, mandarin és datolya magot, most kihajtottak, de át kellene már ültetnem őket.
    Itt megnézheted hogyan vannak most.
    http://kreativ-hobbym.blogspot.com/2011/04/turelem-valamit-terem.html
    Jelenleg kétszer ekkora, és már át kellene ültetni.

    Köszi a segítséget.

    VálaszTörlés
  4. Szia. Válaszoltam a blogodon,de itt is leírom.

    Mihamarabb szed szét őket,és ültesd egyenként külön. A datolya magoncokat 2L-es ültető cserépbe,zacskóba. A narancsokat is legalább 1L-es cserépbe,zacskóba.

    VálaszTörlés
  5. Itt is megköszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Hosszas várakozás után, (már majdnem lemondtam a magjaimról, de aztán végre kikeltek) 2 hónap alatt bújt elő 2 datolya magom, amit elültettem, előzőleg pedig 2 napig vízben áztattam őket. Szóval 2 hónap volt, mire előbukkant 2 ceruzahegynyi datolya. Ez attól lehet, hogy esetleg nem öntöztem rendesen, vagy ez egy ilyen fajta, vagy esetleg más lehet az ok? Minden esetre én most elég boldog lettem, hogy kikeltek :)

    VálaszTörlés
  7. Szervusztok!

    Én is még teljesen amatőr, 13 éves vagyok, de nagyon szeretem a növényeket, és a datolyát is. Arra gondoltam, hogy ültetek pár datolyamagot, de nem tudom, hogy hány napig kell áztatni, és milyen edényben, hova kell rakni. Ha tudnál segíteni, nagyon szépen megköszönném. Előe is köszönöm!
    Timi

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok!

    Még annyiban szertnék segítséget kérni, hogy az nem baj, ha télen rakom őket vízbe, és nem tavasszal? Köszi!
    Timi

    VálaszTörlés
  9. Szia Timi

    Két napig áztasd ,majd ezt követően ültesd el és tartsd nedvesen a földjét. A magokat kb. 3-4 cm-rel a felszín alá nyomd el. Tartsd kb. 24-28 °c-on és pótold a vízveszteséget. Vigyázz nehogy túl legyen áztatva az ültető közeg. Körülbelül 2 hét alatt kicsíráznak ha frissek a magok. Egy hónapon belül ki is fognak bújni a földből. Bármikor vízbe rakhatod a magokat és csíráztathatod,csak tartsd melegen.

    VálaszTörlés
  10. Szia!


    Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de az aszalt datolya magját is el lehet ültetni? Ki fog az is csírázni? Szeretnék én is egy saját datolya pálmát, de nálunk nem lehet friss datolyát kapni.
    Esteleg e-mailben is megkaphatom a választ? (varga.gabriella86@gmail.com)

    Válaszodat előre is köszönöm!

    Varga Gabriella

    VálaszTörlés
  11. Szia Gabriella.

    A boltban kapható datolya magja tökéletesen megfelel. A fenti képsorozatot is bolti aszalt datolya magjaiból csíráztattam. A csírázási arányuk elég magas.

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm szépen a gyors választ, meg fogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
  13. Szia Gabriella!
    Épp január 1.-én kezdtem az aszalt datolya magjaim áztatását. Jelenleg mivel nem volt más kevert földbe, de túlnyomórészt virágföldbe kerültek.
    Kíváncsi vagyok, ha már Te is elültetted őket, hogy mikor bújnak el a növénykék? Most várok rendületlenül. :-)

    Üdv.: Tibi

    VálaszTörlés
  14. Közel 40 nap telt el, a magok melegen vannak, de még nem bújt elő semmi sem a földből.

    Tibi

    VálaszTörlés
  15. Nézd meg a magokat. Óvatosan csináld,mert ha van csírázott mag az nagyon könnyen eltörhet. A magok mennyire nedves közegben vannak? Milyen hőmérsékleten csíráztatod?

    VálaszTörlés
  16. szeva!
    A boltban vasarolt datolya magjat csiraztattam,es ultettem el az utasitasaid szerint.Tokeletesen fejlodnek.koszonom.
    Udv! Gabor

    VálaszTörlés
  17. Szia Gábor. Sok sikert a gondozásukhoz. Mikor az éjszakai hőmérséklet tartósan +10 °C fölé emelkedik tedd ki őket a szabadba,kezdetben félárnyékba,majd egy hónap elteltével mehetnek a tűző napra.

    VálaszTörlés
  18. hello
    egy olyan kérdésem lenne hogy a mag hegyes végével felfelé vagy lefelé ültessem? 8 magot dugtam el olyan 4 hete, de tudom ilyenkor még csak a földbe kezdődött el valami ha el kezdődött. Viszont van még magom ami azóta is vízben van(1hónapja)és ebből meglepetésre 2 kicsírázott vízben... lehet ez is egy járható út arra, hogy biztos legyek abban, hogy nőni fog a csemetém? És arra gondoltam, hogy valamilyen tápoldattal lököm meg a növekedést ha jól tudom akkor a növények növekedéséhez a nitrogén kell szóval érdemes lenne nitrogénban gazdag oldattal öntöznöm? Írtad azt is, hogy 24-28 fok lenne neki az ideális, de ilyen meleg nincs a szobámba szóval arra gondoltam, hogy van egy nagyobbacska akváriumom és kiraknám a napra az akvárium alá hogy jó meleget biztosítsak neki de akkor meg a félárnyékos neveltetés dől be... szóval melyik lenne a legjobb megoldás ahhoz, hogy minél jobb eredményre jussak?
    kicsit kesze-kusza lett az irományom, de remélem kibogozható.
    köszi előre is a válaszokat...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen mindegy,hogy ültetted el a magokat. A csíra meg fogja találni a helyes utat. Vízben is kicsírázik,de a magoknak nem áztatás,inkább párás környezet kell. Ha kibújnak a földből a második levél megjelenéséig nincs szükség tápozásra,mivel a növény a hozzá kapcsolódó magból nyeri a tápanyagot és csak később a második levél megjelenésével veszi át az ekkora már eléggé fejlett gyökerek az élet fenntartást. Ha nem tudsz ilyen meleget biztosítani az sem baj. Ez a hőmérséklet inkább csírázásnál fontos. Ha van rá mód a második levél megjelenését követően tedd ki őket szabad ég alá a nyári szezonban. Ott fognak a leginkább kielégítően fejlődni.

      sok sikert

      Törlés
  19. igen jo az aszalt datolyamag en is abbol csiraztattam es mar van hajtasa.

    VálaszTörlés
  20. Sziasztok!
    tavasszal,áztatás nélkül ültettem el a datolyamagokat 2dl-es poharakba és így is tökéletesen kihajtottak. Igaz én egy kinti fólia sátorban tartottam ill. tartom őket. Ja és nem egyszer volt, hogy kimaradt a locsolás vagy a párásítás és csontszáraz földben voltak, és még mindig élnek. kemény nevelést kaptak :) csak azt nem tudom, h mikor ültessem őket nagyobb cserépbe?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia.

      Minél hamarabb ültesd át őket legalább 2L -es közegbe,ellenkező esetben nem fognak kielégítően fejlődni.

      Törlés
    2. Köszönöm a választ. :)

      Törlés
  21. Sziasztok!
    Hat datolyamagom kelt ki. Ebben a trópusi hőségben csodálatosan érzik magukat. Az erkélyen tartom őket, ami nyugati fekvésű, tehát egész délután tűzi a nap, és nem árt neki! Viszont a citromom levelei "megégtek", megbarnultak és ledobálta őket. Talán a citrom nem bírja annyira a tűző napot, és inkább árnyékba rakjam?
    Tibor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Szia Tibor.

      A datolyapálma rendkívül jól tolerálja a tűző napot,sőt ez neki létszükség. Viszont a nagy melegekben a vizet is hasonló kép igényli. A citrom már más eset. Érdemes félárnyékban nevelni,és a lehetőség szerint nagyobb ültető közegben tartani. Ezzel is elősegítve a növény fejlődését és a nyári melegekben történő hőstressz elleni védekezését azáltal,hogy a nagyobb közeg lassabban melegszik át és így hidegebb nedvességet tud a levelekig eljuttatni. továbbá több vízháztartása van a nagyobb közegnek. Ez pedig nagyon fontos ha megemelkedik a hőmérséklet.

      Törlés
  22. Sziasztok én is ültetem elég sok magot de nekem kettő darab kelt ki sajnos csak, és 1 hete van kint a napon eddig árnyékban volt de sehova se fejlődött ű, ezen az oldalon néztem hogy kilehet rakni napra igy ki is raktam 1 hét leforgása alatt nőt egy harmadik szár ami szépen fejlődik,

    Lesz itt kettő darab link amiket ha megnéztek akkor a datolyámat fogjátok látni.


    Első képen mind kettő, a másodikon csak az eggyik, a két kép között 1 hét telt el.


    http://kepfeltoltes.hu/120808/DSC06838_www.kepfeltoltes.hu_.jpg



    http://kepfeltoltes.hu/120808/DSC06928_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia

      Csak kettő,kezdésnek tökéletes eredmény. A harmadik levél kitolása azt jelenti,hogy a gyökérzet is kellően jól fejlődik. A datolya az első levélzetet kizárólag a mag adta tápanyagból növeszti,majd a második-harmadik levél megjelenését követően kezdi átvenni a szerepet a gyökérzet. A cserép választás jónak mondható,de jövő tavasszal ülted át sokkal mélyebb cserépbe,mert nagyon szereti a gyökereit mélyre ereszteni. ha megnézed a cserép alját már talán láthatod is,hogy a gyökérzet szeretne még mélyebbre menni.

      Törlés
  23. Sziasztok!
    Köszi a blogért és a datolyás cikkekért, nagy segítségemre lesznek! Tavasszal találtam itthon 8-10 éves magokat (nagyjából akkor tehette el még anyukám) és gondoltam teszek egy próbát. Szegény magok másfél hónapot vízben töltöttek, halogattam az elültetést, majd végül földbe kerültek. Meg is feledkeztem róluk, de úgy 2 hónap múlva elkezdtek kibújni. Tízből hat ki is hajtott, most épp egy levélkével büszkélkednek! :)

    VálaszTörlés
  24. Szia.
    Örülök,hogy segítenek az itt leírtak.

    AZ A 8-10 éves mag a pálmák körében már-már lehetetlen csíráztatásra utalnak,persze ez alól a datolya pálma mindenképp kivétel. Nagyon szép eredménynek mondható a a 60 %-os csírázás. Sok pálma fajta magja pár hónap elteltével már ennél sokkal gyengébb arányokat mutatnak.

    üdv

    VálaszTörlés
  25. Sziasztok!

    Az itt olvasottak alapján áztattam majd ültettem le a magokat, mind a hatot, ki is bújtak, szép nagy levelük van. 3-3 db két kis cserépben, az alján a cserépnek már ki is bújt hosszú gyökerük. Mikor ültessem át az lenne a kérdés, várjak vele tavaszig vagy ültessem át őket minél hamarabb?
    Szabolcs Molnár, ha szeretnéd tudok róluk képet mutatni,
    https://www.dropbox.com/sh/2jlhhf8y0suo1bn/pNrjegKdJv
    így néznek ki. A további kérdés, milyen földbe és kell-e tápot vagy bármit adni nekik?
    Remélem tudsz segíteni, vagy bárki más aki már tapasztalt ilyet!
    Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minél előbb annál jobb. Persze én már megvárnám a március végét és átültetést követően mikor eljön a tavasz szép lassan kiszoktatnám őket. Persze a fagyoktól óvni kell ilyen fiatalon őket.

      A földje jó víz áteresztő legyen. Tápozni is lehet a nyári időszakban akár kéthetente is,de jobb ha a földjébe érett szarvasmarha trágyát keversz.

      üdv

      Törlés
  26. Kedves Szabolcs! 2 alkalommal is próbáltam írni neked itt, ez a harmadik. Nem jelennek meg a hozzászólásaim, de azért remélem, megkaptad őket, mert nagyon várom a válaszod! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. (Az volt a kérdésem, hogy minden datolyapálma termése ehető-e, és hogy az Észak-Görögországból hazahozott, narancssárga, datolyára hasonlító, de rövidebb méretű mag vajon ehető, vagyis datolya volt-e?)

      Törlés
    2. Nem minden datolya pálma alkalmas élelmezési hasznosításra. Sok fajta gyümölcshúsa kesernyés. A te magjaid feltételezhetően Phoenix cannariensis. Ennek gyümölcs húsát nem fogyasztják. A phoenix dactyliferán kívül még a phoenix theophrastii - krétai datolya pálma magjait a helyi lakosok fogyasztják,de kesernyés íze miatt soha nem vált tömeg cikké.

      Törlés
    3. Nagyon szépen köszönöm! Sejtettem, mert sehol nem láttam az üdülőhelyen datolyát - mint helyi termést - árusítani. Import datolyát sem, bár tény, hogy a zöldségesnél külön nem kerestem. Akkor nem is kérdeztem olyan hülyeséget, mint ahogy azt először képzeltem.. Köszönöm még egyszer a választ!

      (A hozzászólásaimat szerintem elsőre elbénáztam, azért nem jelentek meg. A harmadik próbálkozásnál jó volt, úgyhogy bocsi, én voltam a zöldfülű!)

      Törlés
  27. Sziasztok!
    A víz, amiben a datolyamagot fogom áztatni, mindegy milyen hőmérsékletű, vagy legyen langyosabb, ha már annyira szereti a meleget? És akkor az sem baj, ha több napot ázik nem? mert nagyobb számban olvastam olyanokat, akik több napig áztatták,mint 2 és hamarabb kicsírázott.
    Üdv.: Vera

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ázhat akár egy hétig is a mag,de két nap is bőven elég ha a közeg miben csíráznak állandóan nedves marad.

      üdv

      Törlés
  28. Sziasztok!

    Datolyapálmák már kb. 10 cm-e, azonban észrevettem, hogy az alján a gyökérzet már kikukucskált a cserépből jócskán. Mit csináljak vele? Ültessem át, vagy maradhat még a cserepében?

    VálaszTörlés
  29. Ha van időd átültetni akkor érdemes mihamarabb. A gyökerek majd mindig ki fognak jönni a cserép alján,de ez nem baj. Persze fiatal korban mikor még nincs sok gyökere jobb ha nem járkál ki.

    VálaszTörlés
  30. Szia. Nekem is van kettő, ami aszalt gyümölcs magjából lett :) Nekem az lenne a kérdésem, hogy mindig így fog kinézni? Vagy nekik is szabdalt lesz a levelük? Ha igen mennyi idő? :) Csináltam képet róluk egy képet:

    http://kepfeltoltes.hu/view/130704/20130704_113019_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hamarossan jön a szabdalt levél is,csak kellően jól tudjon fejlődni a gyökérzete. Érdemes 2-3 L-es cserépbe nevelni első nekifutásra. általában a 6-8 levél már szabdaltabb lesz ha kellően jó körülmények közt van tartva.

      Törlés
  31. Szia Szabolcs!

    Nyaralásunkról egy kis maradványt hozva, Corfu-ról szedtünk egy tucat Datolypálma magot. A magok még zöldek voltak, de írásaidból kiderül, hogy ez nem gond nagyon csíraképesek ezek a magok is (mondjuk a magokat csak egy hónap után tettem vízbe) Három napig áztattam őket, a zacskós megoldást választottam. Jelenleg egy hete csíráznak a szekrény tetején 24-26°C-on. Remélem ennyi elég neki. 50% tőzeg és 50 % általános virágföldbe tettem nedvesen.

    Annyi a kérdésem, hogy ha kicsiráztak milyen mélyre tegyem a magoncokat? Kapásból egy 8-10 literes cserépedénybe szeretném rakni. Illetve most, hogy vége lesz a nyárnak miként gondozzam jövő tavaszig?

    Várom mielőbbi válaszod, előre is köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
  32. Helló! Megpróbálkoznék datolya pálma neveléssel panelben az első 2 levél meg is van viszont a teleltetést nem tudom megoldani állandó 22-25 fok van a lakásban. Megmaradhat így a pálma vagy ajándékozzam el? Esetleg valami ötlet tipp a panelben neveléshez? Köszi a választ.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nehéz ügy. A legjobb az lenne ha a téli időszakban 10-15 °C ban teleltetnéd. Lakásban tedd minél világosabb helyre és radiátortól is távolabb. Esetleg tedd ki a lépcsőházba ha van hely.

      Törlés
  33. Szia Szabolcs!
    Gyönyörűen növekednek két éve a datolyapálmáim. A gondom az, hogy olyan erős gyökérzetük fejlődik, hogy szabályosan földestül kitolják magukat a cserépből. Az üzletekben mindenhol azt látom, hogy sokkal nagyobb pálmák falatnyi cserepekben vígan elvannak. Ezt nem értem. Nekem rendszeresen le kell vagdosnom a gyökértengert róluk, hogy újra elférjenek a számukra amúgy tágas edényekben. Mit csinálok rosszul, vagy mit csináljak, hogy ne fejlődjön ennyi gyökerük?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Az,hogy a gyökérzet ilyen mértékben fejlődik azt mutatja,hogy jó tartási körülményekek kap.sok mindent ne tegyél. Ez a phoenixek egyik tulajdonságuk,a gyors intenzív gyokerfejlodes. Az éves gyokermetszes lehet a megoldás. Üdv.

      Törlés
  34. Kedves Szabolcs!
    Kókuszrost+perlit+b-s virágföld keverékben csíráztatott datoya magokat, csak gyökérrészük van még, mibe hogyan s mikor ültessem át?
    Üdv: Gábor

    VálaszTörlés
  35. Kályha mögött lehet nevelni datolyát?

    VálaszTörlés
  36. Én Júliusban hoztam datolyát fáról Egyiptomból,azóta ázik vagy tíz mag,a vizet cserélgetem de csak mostanában bujt ki négynek 3.mm kis gyökér. A másik részét elültettem pár napi áztatás után de semmi azóta sem :-(

    VálaszTörlés
  37. Szia!Én vettem 90cm.datolyapálmát.Sajnos a levekei kijönnek a gumóból,elfekszenek.Ha teljesen tömlre menne hol található az a része amiből szaporíthatnék?Előre is köszönöm a válaszod.

    VálaszTörlés

Válaszolni mindenki kérdésére fogok lehetőségeim szerint