2010. augusztus 22., vasárnap

Fólia sátor

Kitűzött cél teljesítve.......

Márciusban elkezdtem a fém munkákat és április vége felé már kész is lett a konstrukció. A terepmunkák elvégzése egy földmunka gép közreműködésével történt. A fólia sátor területén megközelítőleg tíz db méretes akácfát kellett kituskózni. Ezt követően kézi munkával ki kellett a termőföldből szedni a régi időkből ottmaradt építési törmelékeket. Négyzetméterenként átlag 10-15 db tégla és beton. A talaj megtrágyázása bár tavasszal történt,de kénytelen voltam elvégezni. Persze mára jól bele érett a talajba. A talajjellegét tekintve eléggé kötött,ezért is a 9m x 7m alapterületű termőfelületre 1,2 m³ bükkfa fűrészport kevertem bele. Megforgatása kétszer történt és nagyrészt elvesztette a kötött jelleget.Fólia váz állítása áprilisban 

A váz kivitelezési költsége vasanyaggal,festékkel,csavarokkal megközelítőleg hatvanezer forintba került. A fólia egy 10m x 12m -es és egy 4,2m x 16m -es felületű fóliából került rá,mely költsége húszezer forintos költségbe került. Az ablakok automatikus mechanizmust kaptak,mik termosztát be és kikapcsolásával nyitnak és zárnak. Az ajtók elől és hátul két-két db 160 cm x 68 cm -es üveg ajtókból készült (hűtőgép üvegajtók). A vezérlő szekrény természetesen a fólia sátron kívül eső terülten kapott helyet árnyékban. A víz beszerzése szerencsés módon a fólia sátorban elhelyezkedő korábban fúrt csőkútból érhető el. Az automata öntözés az idei évben nem készült el. Az öntözésvezérlő természetesen be van szerelve a vezérlőszekrénybe. Tavasszal tervezek ezen a konstrukción alapozva egy nagyobb megközelítőleg harminc méteres fólia sátrat és majd akkor fogom az öntözési rendszert kiépíteni. A víz szállítását egy 750 W-os magyar gyártmányú szivattyú végzi tíz méter mélyről 1" átmérőjű csövön,mi egyenlőre kellő vízmennyiséget tud felhozni. A téliesítése még egy réteg fóliával fogom megoldani,és az így keletkező légrés kellő szigetelést fog adni a nagy fagyok ellen. Némi vészfűtést is fogok alkalmazni,de annak technológiáját még nem gondoltam át. Terveim szerint november elején szeretném kivitelezni. A teljes. A teljes anyagköltség a vezérlőszekrénnyel,tolómotorokkal,tápegységekkel,kábelekkel,szivattyú,öntözés vezérlő,fémszekrény,relék stb. elérte a 300.000 Ft-os végösszeget. Terveim szerint 3-4 évente fog kapni egy új fólia réteget,mi a további költségek tekintetébe éves átlagban elhanyagolható.Kész fólia sátor augusztusban

15 megjegyzés:

 1. Gratula! Nagyon komoly lett a fólia sátor. Látszik, hogy nem sajnáltad rá a pénzt, és az időt. Szép a Washington, ami ott figyel az ajtó mögött.

  petronika

  VálaszTörlés
 2. Köszi Feri. Igen,a pénzt nem lehet sajnálni bizonyos dolgoktól,mert akkor csak feles munka és pénzkidobás. A washingtonia mit látsz,új szerzeményem. Betegen vettem 18750 ft-ért. Vashiányos volt elmondásuk szerint,de gyökeres sem igen volt neki,de remélem rendbe jön. Ha nem akkor a törzse dísz lesz. A törzse 1m.

  VálaszTörlés
 3. Az én Washingtoniám is 1 m-es törzsű, és szintén tápanyag hiányos volt. Összesen 2 levele volt, és mindkettőnek a közepe félig száraz. Tavaly ültettem ki, idén már kezd helyre jönni, most 8 db szép nagy levele van, úgy néz ki meggyógyult. Szerintem ez is rendbe jön, csak idő kell neki.
  Ja, amúgy Péter vagyok, semmi gond, gondolom "Bismarckia" Ferivel kavartál össze egy kicsit. :-)

  VálaszTörlés
 4. Hupsz :-) . Elnézést Péter. Kicsit fáradt vagyok. Az jó hír,remélem az enyém is rendbe jön,csak az a baj,hogy most nyár vége van és a gyökeresedés nem lesz tökéletes. A fólia sátorban fog maradni,remélem túléli a telet. Majd kap külön vészfűtést.

  VálaszTörlés
 5. Hali.
  Gratulálok a fóliához.
  Nagyon szép lett.
  A két réteg fólia közötti légrést hogyan oldottad meg?
  Jánoshalmi vagy? Árulsz is növényeket?

  Üdv.: Zsolti

  VálaszTörlés
 6. Szia Zsolt.

  Köszi. A két réteg fólia a képen nem látható. Külön huzalokat feszítettem ki a belső rétegnek. A két réteg között kb fél méter van. Március elején lebontom a belső réteget.

  VálaszTörlés
 7. Nem jánoshalmi,hanem Kapuvári vagyok. A fólia sátor pedig Csornán található. Növényeket jelenleg nem árulok. Még kicsik a magoncok. A washingtoniákon kívül nincs méretes növényem.

  VálaszTörlés
 8. Üdv.
  És így télen hány fok van bent?
  Tudnál képeket küldeni a huzalozásról?
  warmzsolt@gmail.com

  VálaszTörlés
 9. Szia. Csak Kedden,mert akkor megyek a fólia sátorba. Ha kint -5°C van akkor bent 0°C,de én használok hősugárzót és nekem 0°C -ra van állítva. Nappal ma kint -1 °C volt a fólia sátorban pedig +12°C hála a napsütésnek. Hat körül jöttem haza este és még mindig +6°C volt,mikor kint -2°C. Volt -10°C kint, hősugárzó nélkül -2°C ig hült le.

  VálaszTörlés
 10. Okés köszönöm várni fogom....

  VálaszTörlés
 11. Tisztelt cím!
  Kérdezném van-e eladó magonc vagy növénye"kedvező" áron? A magoncokból több kellene. milyen fajta? kb.50-100db Szállítás?

  Köszönettel:Vágó László

  VálaszTörlés
 12. Kedves Ezermester!
  Én is elfogadnék egy ilyet! A miénket most tépte szét a szél! Érdekelne, hogy te hogyan rögzítetted a talajhoz!Köszi
  Kati

  VálaszTörlés
 13. Tiszteletem.
  Szép munka (y) gratula érte.
  Mi most szeretnénk beruházni sátorra, de nem tudjuk pontosan hogy fém vagy műanyag legyen a váza.
  Ha tudsz ötletet adni megköszönjük.

  VálaszTörlés

Válaszolni mindenki kérdésére fogok lehetőségeim szerint