2011. november 9., szerda

Salacca zalacca - Szalakkapálma

Salacca zalacca - Szalakkapálma



Kifejlett növény

  A legfeljebb 5 m magas, kétlaki szalakkapálma bokrosan vagy csoportokban nő; rövid, zömök, a föld alatt elágazó gyöktörzseket fejleszt. A levelek szárnyaltak, 3-7 m hosszúak. A levélhüvelyen, -nyeleken és -gerincen félkör alakban elrendeződő, hosszú, erős, fekete tüskék vannak. A levélszárnyak (akár 70 x 8 cm-esek) színükön fényes zöldek, fonákjukon fehéresek, a szélükön szúrósan pillásak. A torzsa alakú, fellevelekbe burkolt porzós virágzatok több mint 1 m hosszúak, a termősök csak 30 cm-esek, levélhónaljiak, a levélnyelek töviseinek védelmében.

Tövisekkel borított törzs





Termése: tojás vagy körte alakú, alsó részén ék alakban keskenyedő, 2,5-10 x 5-8 cm nagyságú, 10-40 tagú, zsúfolt csoportokban nő a torzsákon. Héjuk kemény, tetőcserépszerűen elrendezett, erősen fényes, barna vagy sötét vörösesbarna, kissé élelt, késélességű pikkelyekből áll, amelyek többnyire törékeny sertékben végződnek, és szilárd páncélt képeznek, amely kígyóbőrre hasonlít. Alatta helyezkedik el az ehető, sárgásfehér, szilárd húsú, mérsékelten leves, kb. 2 cm vastag terméshús, amely savanykásan édes, zamatos, ananászhoz hasonló ízű. A szelvényekre tagolt terméshús (1-)3 feketésbarna magot vesz körül, amely kétoldalt lapított. Nagysága legfeljebb 3,5 x 3 x 2,5 cm nagyságú.


Szomjoltó és frissítő hatású termését elsősorban a Maláj-félszigeten fogyasztják.



Felhasználása: a teljesen érett termés ízletes húsát többnyire nyersen, gyümölcsként fogyasztják, de ételek fűszerezésére is alkalmas, vagy megfőzve kandírozzák. Az éetlen termések savanyúak és összehúzó hatásúak, ezeket ecetes savanyúságnak teszik el. A termést Délkelet-Ázsiában nagyra becsülik, és igen sokszor árusítják a piacokon, exportra azonban ritkán kerül.
Elterjedése: Szumátra és Jáva mocsaraiban honos, és Indiában, Thaiföldön, Malajziában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Észak-Ausztráliában, valamint a csendes-óceáni szigeteken termesztik.


Termesztése és betakarítása: ez az árnyékkedvelő pálma a nedves-trópusi klímában tenyészik; számos fajtáját magról vagy vegetatív úton szaporítják, és kertekben, valamint ültetvényeken termesztik. Ha jó a vízellátás, a növények egész évben teremnek. Betakarításkor az egész terméses torzsát vágják le és szállítják a piacra. Az érett szalakkapálma-termések néhány nap múlva erjedésnek indulnak, de cukros vízben hosszabb ideig eltarthatók.


Kicsírázott mag




Fiatal magonc



További salacca fajták:


Salacca flabellata

Salaca secunda

Salacca magnifica

Salacca multiflora

Salacca minuta

Salacca wallichiana : Nyeles ülőpálma  



A szalakka pálmához nagyon hasonló faj. Az előzőtől a narancsbarna, viszonylag vékony héjú termésével különbözik, amelyet kézzel könnyű feltörni. A terméshéj fényes pikkelyei egy-egy terpedten elálló, vékony, merev, törékeny, mintegy 4 mm hosszú sertében végződnek. A termések eltérhetik a 7 cm-t, és 1-3 kőmagot tartalmaznak ezeket húsos-leves, viszonylag vékony terméshús burkolja, amely erősen savanyú-zamatos ízű.


Termés


Felhasználása: termését éppúgy használják fel, mint a szalakkapálmáét, mivel nagyon savanyú, ezért inkább ételek kiegészítőjeként.
Elterjedése: Thaiföldön gyakran, Burmában és a Maláj-félszigeten elszórtan termesztik.

3 megjegyzés:

  1. A szalakka pálma termőre fordulhat nálunk? Nyáron ki lehet ültetni, vagy szobanövény?

    VálaszTörlés
  2. Hát ha tudsz megfelelő körülményeket teremteni neki akkor igen,de ez nagyon nehéz. Trópusi mivolta végett ez szobanövény,de nyáron melegben a szabadban lehet tartani.

    VálaszTörlés
  3. Persze a szobanövény megfogalmazás sem helyénvaló. Inkább úgy fogalmaznám meg,hogy melegházi növény.

    VálaszTörlés

Válaszolni mindenki kérdésére fogok lehetőségeim szerint