2011. november 20., vasárnap

Európa pálmája - Chamaerops Humilis

Úgy gondolom  ez az a pálma fajta,mit nem nagyon kell bemutatnom senkinek. Európa utolsó szabad populációival rendelkező pálmái a phoenix theoprapsti (krétai datolyapálma) mellett. Persze számomra az Európa pálmája címet ez a faj képviseli. Kontinensünk teljes mediterrán régióiban megtalálható. Jó pár a megszokott természetes élőhelyétől eltérő területein megtelepedett egyedei az alapfajtól eltérő más-más talajon és klímán sajátos habitussal rendelkező változatok alakultak ki. Mára már külön alfajként tekintünk rájuk. Ilyen a Chamaerops humilis Cerifera(argentea) mely a marokkói Atlasz-hegységben 1700 méteres tengerszint feletti magasságban is él,vagy a ritkább Chamaerops humilis Vulcano Olaszországból észak Szicília  vulkanikus vidékein található.

Chamaerops humilis cerifera

Chamaerops humilis cerifera a természetben

Chamaerops humilis vulcano


Persze minden pálmásnak megvannak a saját tapasztalatai,így az enyémek is.

Szabad földből való kiásás. Kötött talaj. 
Ha azzal kezdeném,hogy ez a pálma nem igényel különösebb gondozást részben igaz is lenne,de a gondozott és a jól gondozott pálma között már óriási különbségeket vélünk felfedezni. A talajtípusra nem különösebben érzéken. Természetes élőhelyein is nem ritkán található sziklahasadékokban vagy homokos talajos. A lényeg az,hogy jó vízáteresztő képességű talajt válaszunk neki. Ha erre nincs mód akkor megy az ép kéznél lévő ültető közegbe. Több fajta talajtípussal is kísérleteztem ,de számottevő különbséget nem véltem felfedezni a fejlődésükben. A kötött agyagos szabadföldi tartás mellett is nagy meglepetésre rendkívüli fejlődést mutattak. Építési törmelékkel szennyezett talajt is mondhatni probléma nélkül elfogadták és azonos mértékben fejlődtek,mind amiket tőzeg-homok-perlit keverékébe raktam. Ha a gyökérzete kellőképp tud fejlődni nem fogja vissza vetni a fejlődését a természetes környezetétől eltérő talajtípus. Szereti a magas tápanyagban és ásványi anyagokban gazdag talajt. A gyökérzet fejlettsége és egészségi állapota a legfontosabb tényező.

A mellékgyökerek nagy része
a kiásást követően leszakadt.
Egy éves példány
A gyökérsérüléseket kimondottan
jól viselik és még súlyosabb
behatásokra is kimondottan jól
igazodik,regenerálódik. Fiatal 4-5
leveles magoncok a szabad földből
való kiásását követően közepes
gyökérsérülés mellett sem mutattak
1-2 % -os veszteségnél többet.  

További fejlődési ütemük vissza esett,de pár hónap elteltével ismét intenzív fejlődést mutattak. Az ekkor leellenőrzött egyedek már ismételten kielégítő gyökérzettel rendelkeztek. Az idősebb példányok gyökércsérülésre is azonos módon reagálnak Törzse már fiatal korban a levélnyelek elszáradását követően annak helyén sarjhajtásokat hozhatnak. Kenderbevonatos törzse kiválóan alkalmas a hidegek elleni védelemre. Törzsfejlődésének mértéke mind minden más pálmánál a levélhozammal függ össze. Egy szezonban akár 12-15 levelet is hozhat és ezzel is gyorsítva a törzs méretének emelkedését. Levélzete legyező levelű. Formája és színe a zöld színű alapfajtól eltérve lehet hamvaskék is(cerifera) Levélnyelét tüskék borítják és szúrása kellemetlen,intenzív vérző de elviselhető fájdalmat okoz. Levélnyelének hosszát a kellő napfény is behatározza. Minél több napsugárzást kap a növény annál rövidebb és zömökebb levélzetet növeszt. Így mutatósabb növényünk lesz. Levélzete, különösen a sziklevél kimondottan érzékeny a gombás fertőzésekre. Kimondottan a téli hónapokban a hazai nedves hideg klíma veszélyes ellensége lehet növényünknek. Ennek védekezését kimondottan megelőzési fázisra kell hangsúlyozni. Már a korai szeptember közepi időszakban érdemes felszívódó gombaölő szerrel lekezelni növényünket. Természetesen ezt a hidegek beálltával érdemes havi rendszerességgel megismételni és felületi gombaölő szerek használatát is alkalmazni.

Lefejezést követően ismét tolja a leveleit
Ha gombásodás támadja meg növényünket és menthetetlen stádiumba lépne végső megoldásképp a növény "lefejezését" kell alkalmaznunk. Itt addig kell vágni a felső részt ,míg a gombásodás általi rohadás nyomok el nem tűnnek.Ezt követően egy intenzív gombaölőzést kell végezni a nyitott növényi részen. Persze eddig ne akarjuk eljutni,inkább megelőzni.



 Ha a téli nyirkos időszakban levágunk róla leveleket,a vágott részeket is érdemes lekezelni. Ahogy beköszönt a tavasz a növény nedvkeringése is fellendül és a gombásodás veszélye is alább hagy. A nyári meleg időszakban kimondottan szereti a folyamatos vízellátást. Tápanyag és víz igénye is  rendkívüli módon megemelkedik. Fényigénye egész évben magas,de a téli hónapokban minimális fénnyel is boldogul. Nyáron kimondottan a tűző nap a legjobb táplálója. Az egész napos tűző napon fejlődik a legjobban. Fóliás tartás mellett a magasabb páratartalomban kimondottan jól érzi magát. Öntözése a nyári melegekben rendkívül fontos és nélkülözhetetlen. Ha maximalizálni tudjuk a növény igényeit akkor gyors fejlődést fog mutatni. Virágzatot nyár elején kezdi növeszteni. Ezek darabszáma függ a növény fizikai és méretbeli állapotától. 
Virág és termés
Virág


A virágzata a levélnyelek között jelenik meg. A termések oválisak és kb. 2 cm hosszúak. Kezdetben zöldek,majd szeptember vége felé gyümölcshúsa sárgáról piros színre érnek.Virágzása legkorábban az ötödik évben várható.

Virágai egyivarúak. Mind a termős,mind a porzós külön növényt
alkotnak.


Termés
Érett cerifera termések

Kicsírázott Chamaerops Humilis magok
Csíraképessége már a kezdeti zöld stádiumban is aktív. A gyümölcshús eltávolításával a csírázása ebben az állapotban 25 -28°C körüli hőmérsékleten pár nap alatt beindul különösebb előkészületek nélkül.

Csíráztatása az érett magoknál pár napos beáztatást követően is pár hét alatt beindul. Az öregebb magoknál ez az idő akár három hónap is lehet. Érdemes kora tavasszal,vagy késő ősszel csíráztatni. A kicsírázott magok megközelítőleg három hét és egy hónap alatt bújnak ki a földből.

20-25-30.nap
A kibújt fiatal növény egy szezon alatt megközelítőleg négy-öt leveles méretet érnek el. A következő szezonban már megjelennek az első osztott levelek.


  Chamaerops humilis cerifera sarj

A harmadik szezonban már a törzse is kezd fejlődni,megjelennek a jellegzetes kenderbevonatok és már itt megjelenhetnek az első sarjak is.







Idős példány


Nem ritka a több méterem magasságokat is elérő példány.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Válaszolni mindenki kérdésére fogok lehetőségeim szerint