2011. augusztus 14., vasárnap

Sabal pálma

A sabal pálmák nagyon különleges pálmafajták. A lassú növekedés és a szívósság úttörői. Elviselik a forró nyári klímát,a tartós sok csapadékot,pangóvizet. A tél beálltával igen jól tűrik a nagy mínuszokat. A gombásodásra is csak kevésbé hajlamosak. A leghidegtűrőbb változatuk a sabal minor és a sabal minor var. louisana. A tényleges hideg tűrésüket valahol -20 °C közelébe teszik. Szabad földben nevelve a nyári időszakban sok nedvesség mellett látványosan felgyorsul a fejlődésük. A tűző nap sem tesz kárt a leveleikben. A félárnyékos környezetet is rendkívül jól tolerálják. Magjuk hamar elveszti csírázó képességét,ezért lehetőség szerint minél frissebb magokkal próbálkozzunk a csíráztatásukkal. Kétivarú virágai önporzóak. Már fiatalon kis méretük ellenére virágoznak. Fajtól függően a magok mérete változó. Csírázási hőmérsékletre a 26-30 °C a legideálisabb . A magas páratartalmat jó viselik,de a száraz levegőt is viszonylag jól tolerálják. Az általam csíráztatott fajták között nem tapasztaltam különleges megoldásokat a csíra előcsalogatására. Inkább a frissesség emelte a jó arányt mind sem a technológiai megoldások. Példaképp megemlítenék,hogy  Sabal minor magoknál 26 °C-on csíráztattam és 60-70 %-os eredményt értem el. Sabal minor var. louisana magoknál is 50-60 %-os eredményt tudtam magamnak 27-30 °C-on. viszont ez utóbbival egy későbbi csíráztatásnál mindössze 5 %-os eredményt tudtam csak elérni hasonló feltételek mellett. A friss magok szinte 100 %-os arányt hozhatnak.


 Sapal minor termés (forrás :web)

 Sabal minor var. Louisana mag fejlődése.
Ha a magok kicsíráztak érdemes pár nap múlva elültetni őket (zacskós,tároló edényes csíráztatás esetén). Vigyázzunk,mert a gyenge csíra hamar megsérül vagy letörik. Jó nedvesség megtartó közeget válasszunk nekik. Ha meleg időben történik a csíráztatásuk(nyári szezonban) akkor a frissen elültetett magok igénylik is a jó nedves környezetet. Tapasztalatom szerint a csírák még pangó vízben sem rohadtak el a nyári szezonban. Persze nem kell túlöntözni,de ezek még ezt is tartósan elviselték a fólia sátorban. Az elültetést követően megközelítőleg egy hónapot kell várni mire a magonc kibújik a földből. Ezt követően a fiatal növények fejlődése egy nyári szezon alatt a három leveles kort érik el. Ilyen fiatalon is igen jól viselik a tűző napot,de mindig nedves,néha tocsogós is legyen az ültető közeg. Persze ha a hőmérséklet lecsökken már csak óvatosan azzal a vízzel. Természetes élőhelyein is sokszor hónapokat töltenek a gyökerek víz alatt és ezt a növények jól viselik.


 Fiatal louisiana magoncok. 
Öt hónappal a csírázás után. Szép egészséges gyökérzettel.


Fiatal louisiana magoncok 

A fiatal növények gyökérzete kellő kép kifejlődik és hamar,már a második levél megjelenésekor kezdik átvenni az életfenntartó szerepet. A magok ebben a korai fázisban kiadják minden eltartalékolt tápanyagukat és mire a harmadik levél is megjelenik lassan leválnak a növényről. Átültetéskor a növényem kevésbé érzékenyek a gyökér sérülésekre,de kellőképp ügyeljünk arra,hogy lehetőleg csak kevés gyökér szakadjon le. Átültetéskor érdemes alaposan megöntözni őket. Tápanyag igényük függ a fejlődéi,hőmérsékleti tényezőktől. Nyáron bátran tápoldatozzuk,. Az idősebb növények sem igényelnek más tartási feltételeket. Viszont  érdemes minél nagyobb ültető edényben tartani őket. Persze a legszebben a szabad földben fognak fejlődni. Tavaly tavasszal kiültetett sabal minorom a tél beálltáig hat levelet hozott. Az ugyanolyan körülmények között,de cserepes tartás mellett nevelt viszont csak épphogy négy levelet. Idősebb korban a kötöttebb talajt is jól tolerálják.


  Sabal minor  
 


 
Sabal minor közelebbről.  Jellegzetes törzskinövések. Szinte minden fajnál megfigyelhető 


 Három éves Sabal causiarum pálmák.  Sabal causiarum közelebbről

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Válaszolni mindenki kérdésére fogok lehetőségeim szerint