2011. június 30., csütörtök

A siavatagtól távol . . .

Nannorrhops ritchiana  "Silver" 
magyar nevén: Mazari pálma, Pakisztáni hegyi pálma

Találkozhatunk vele úgy is,hogy Nannorrhops Arabica


A sivatagtól távol is a túlélés hírnöke lehet ez a csodaszép pálma. Korábban is foglalkoztam ezzel a pálmával itt a blogon (link),de úgy érzem még egy cikket megérdemel. Ebben a leírásban részletezném ennek a különleges pálma fajtának a magból való csíráztatását és ezt követően a gondozását. Persze mielőtt belemerülnénk a részletekbe érdemes pár szót említeni származásáról. Afganisztán,Irán,Pakisztán az eredeti élőhelye. Mind a sivatagi,mid a hegyi klímához kiválóan alkalmazkodott ezeken a területeken. Kiváló szívóssága végett a világon sok helyen előszeretettel ültetik. Kiválóan érzi magát a teljes tűző napon. A hidegtűrése is valahol -18 °C körüli értéknél lehet. Levelei már a kibújást követően jellegzetesen hamvas kékek. Magas hőmérsékleten a nyári időszakban megfelelő víz pótlással a növekedése gyors. A másik fajtársához képest(Nannorrhops Richtiana) sokkal gyorsabban fejlődik.

Csíráztatás:

A magok nem igényelnek különösebb előkészületeket. A jól megszokott módon két napig áztassuk tiszta vízbe,majd ezt követően tegyük zárható műanyag fehér tárolóba,vödörbe 50% homok és 50% barna tőzeg keverékébe. A közeg természetesen lehet más is. A közeg nedvesség tartalma csak enyhén legyen nedves,semmiképp sem ázzon a mag. Gombaölő szert is érdemes belekeverni a közegbe. A műanyag zárható tároló fedelét rázárjuk. Ezt követően tegyük ki közvetlen tűző napra úgy,hogy a vödör a nappali napsütés következtében érje el a 40 - 45 °C,de ennél ne nagyon melegebbet. Érdemes ezeket a magokat a Májusi hónapban csíráztatni,mikor már kellő mennyiségű  hőt tud termelni a nap. Nem kell megijedni az élőbb említett magas hőmérséklettől. A sivatagi klímán is bőven kapnak ekkora hőmérsékletet a magok. A magokban ezt követően már akár két hét alatt is megindulhat a csíráztatási folyamat. Érdemes heti rendszerességgel ellenőrizni a tároló tartalmát,és ha felfedezzük azt,hogy egy-két mag kicsírázott ezt követően heti két alkalommal is rá kell nézni.


 Kicsírázott magok

Ha a magok kicsíráztak rendkívüli sebességgel fognak gyökeret fejleszteni. Ezért érdemes  és ajánlott is kiszedni a kicsírázott magokat és elültetni őket. Én minden magot a csírával oldalra ültetek,mert nagyon hamar elkezdi első levelét kitolni. A gyökér fejlődése is gyorsnak mondható. Ennek oka a sivatag vízhiányos körülményeinek köszönhető.


Csírázást követően a második héten már ilyen fejlett a növény

Ajánlott  mély pálmacserépbe ültetni őket. Ha több magot rakunk egy edénybe akkor a külön tűzdelésüket nagy odafigyeléssel kell elvégezni,mer ez a faj kifejezetten érzékeny a gyökér sérülésre. Ha nem vigyázunk akár az magoncok fele is oda lehet. Mikor kitolják az első levelüket szinte azonnal jön a következő és így tovább. Egy hónapos korban már a harmadik levelet hozzák. Egy nyári szezon végére már szép formás kis növényünk lehet.


  A kicsírázott mag egy hónap múlva már két leveles magonccá fejlődik.

Az osztott levelet is megmutatja megfelelő tartás mellett még ebben az évben. A fejlődés elengedhetetlen kelléke a víz. Bár sivatagi növény,de a vízigénye elég nagy. Ha nincs elég víz akkor lassan fejlődik,ha van akkor gyorsan. Táp oldatozni is két leveles korától kell nyáron kétheti rendszerességgel végezni


 A szabad földben tartott növény kötött agyagos talajban is szépen fejlődik


Fiatal növény (forrás web)

Tapasztalataim:

Téli szezonban:Kiválóan bírja a hideget. Két literes földlabdával is -8°C hőmérsékletet hosszabb ideig elviseli különösebb károk nélkül. Szabadföldi tartás mellett a teszt alany kiválóan vizsgázott -18 °C-ban is,igaz száraz körülmények között.

Gombásodás: A téli hidegekben a párás levegőt is és a nagy hőingadozást is közepesen jól bírja szabadföldi tartásban. Viszont földlabdás tartás mellett hajlamosabb a begombásodásra is. A földlabdával tartott növényeknél többségben volt megfigyelhető a gombás fertőzés.

Nyári szezonban: Nyáron bátran öntözhetjük és tarthatjuk párás környezetben is. A tűző nap kifejezetten kedvező hatással van a növény fejlődésére. A levélzet is ekkor válik igazán széppé. Még kötött talajban is kellő kép fejlődik. Tavaszi csírázás a tél beálltáig elérheti a 6-7 leveles állapotot. Gyors fejődésű pálmának ismertem meg.

Csíráztatás: Magas hőmérsékleten  rendkívül gyorsan csíráznak. A csírázott magokat homokkal kevert közegbe ültessük el és kerüljük a pangó vizet,mert a csíra ebben a korai időszakban hamar elrohad. A közel 400-450 db magból szinte mind kicsírázott. Az arány 95% feletti. Alacsony hőmérsékleten 25-30 °C-on a fent említett hőmérsékleten szemben nem csíráztak. Csak pár darab mutatott csírát. A hőmérséklet emelésével az arány láthatóan megnövekedett.

Folytatás: 

Gondoltam ha már ilyen sok képet készítettem erről a pálmáról,akkor  összeállítok egy már tőlem ismert sorozatot arról,miképp is lesz a magból kis növény.


Nannorrhops mag fejlődése saját fényképek felhasználásával.

6 megjegyzés:

  1. Szabi, most nagyon irigy vagyok! :-)
    Gyönyörűek, és brutális gyorsasággal fejlődnek a Nannorrhopsaid, minden elismerésem, és örülök a sikerednek.
    Péter

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Péter. Én is irigy vagyok a te kertedre :-) A növekedésük valóban eszméletlen. Meg kell találni a maximálisan adható vízmennyiséget amitől még nincs baj és akkor iszonyatos gyorsasággal fejlődnek.

    VálaszTörlés
  3. Péter,elkevertem az e-mail címedet. Kérlek küld át nekem a palmapiac@gmail.com címre.

    Köszönöm

    VálaszTörlés
  4. Amiatt ne irigykedj, neked még lesz olyan kerted, mint nekem, vagy még szebb, viszont nekem valószínűleg nem lesz ilyen sok fajta, és ilyen nagy mennyiségű szép növendék pálmám, már csak a hely hiánya miatt sem.

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon szép! Nagyon jóóó.
    Egy kérdésem lenne, ennek a magjához hogy lehet hozzájutni, hogy kipróbálhassam én is?
    Datolya magokkal kísérleteztem eddig csak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kereskedésekben lehet venni,de ha a palmatartok.net-en a nannorrhops topikban érdeklődsz lehet még valaki tud küldeni neked magoncot is.

      Törlés

Válaszolni mindenki kérdésére fogok lehetőségeim szerint