2010. szeptember 4., szombat

Musa velutina "Pink"

Ez a csodaszép banán teljesítette azt a kívánságomat,hogy élőben láthassak banánt virágozni,és ezért nem kell távoli helyekre utazni. Akár otthonunkban is átélhetjük ezt a csodaszép és különleges természeti ajándékot. Beszerezhetünk akár palántát,vagy kifejlett növényt,de szerintem akkor teljes az öröm,ha mi magunk csíráztatjuk és neveljük végzetéig a növényünket. Ki még nem tudná,minden banán törzs életében egyszer virágzik és a termés kihordását követően elpusztul. Persze elkeseredésre semmi ok,mert élete során sok sarjjal fog megajándékozni minket. A csíráztatást lehetőségeink szerint minél frissebb és kellő kép hidratált magokkal végezzük. Érdemes a magokat 2-3 napig beáztatni mielőtt elültetjük. Én a pink banán magjaimat a többi banánfajtával együtt nedves homok és kókusz rost keverékében csíráztattam. A csírázási idő 25 °C körül végeztem és 2-3 hét alatt megindult a csírázás. Ekkor külön ültettem őket,hogy a gyökerük nehogy egybe keveredjen. A kis banán ezt követően 1 hét alatt kibújt a földből.


Külön ültetett magoncok


Három hetes palántál

 Rendkívül látványos fejlődésnek indult társaival. Az Augusztusi csíráztatás egyetlen hátránya az,hogy mire növényünk fényigénye megnő addigra beköszönt a hideg késő őszi időjárás és növényünket meleg helyre kell helyeznünk. Én ezt a lakás erkély ajtaja előtt oldottam meg. 


Szeptemberi élet az üvegházban .

A rögtönzött megoldás kellő képen működött is a tél folyamán és a kis palánták február végére elérték a 40 cm magasságot. Viszont a február végi nagy fagyok,a természetes kellő energiájú fény hiánya és a lakás szükségszerű szellőztetése egy kivételével mindet elgyengítette és pusztulásra ítélte Az egyetlen megmaradt példányt a tavasz beálltával átültettem és ezt követően megfelelő gyors tempóban fejlődött A nyár beálltával levélzete a megszokott szép egészséges fejlődéstől eltérően száradt,beteges leveleket hozott. A száraz levegőre,vagy tápanyag hiányra gondoltam. Július közepétől folyamatosan kétnaponta tápoldatos vízzel öntöztem meg,remélve a levél fejlődés megfelelő minőségének visszaállítását. Ezt követően szebb leveleket hozott,de még így sem tökéleteseket. Augusztus 22.-én lettem figyelmes arra,hogy a következő levél kitolásánál a levél egyszer csak félbeszakad és valami rózsaszín szárrészt tol tovább a növény. Pár nap elteltével bebizonyosodott,hogy a banán bizony virágozni fog. 


Virág kezdemény 


Három nappal később 

Ez a a fajta általában kétlaki,de ritkán előfordul egylaki példány is. Hát én bizony most szerencsés vagyok mert ez az egyetlen kétlaki példánynak született. A virága minden nap reggelre kibont egy szirmot és a szirma alatt sorban kis banánok fejlődnek. Kezdetben csak három darab volt egy sorban,de az ötödik szirom kinyitását követően már hat darab banán látható.


Virág fejlődés. A levélzet fejlődésének vége


Virág bontása.


Kis pink banánok fejlődése


Két hónappal a virágzást követően. 


Betakarítás napja 2010 December 5











Betakarítást követően elültettem öt darab magok és ezidáig három darab kis banán cseperedett belőle. Azt hiszem elég is lesz ennyi.


8 megjegyzés:

  1. Szia, magról ültettem banánt és nemrég bújt ki, nagyon gyorsan nő. Nem tudom mi fajta, mert az üzletbe vettem. Jelenleg egy átlátszó műanyag dobozban van, párásítom, sajnos érte víz a növénykét 3 nap alatt kinövi, most már egy cserépbe teszem és nylon zacsiba teszem. fotót, h tudok feltenni, mert a levélkék másmilyenek, igaz még picik.

    VálaszTörlés
  2. Csak annyi, h nem a magokat, hanem a zöldségesben a banánt, és annak a végében van olyan, ami mag szerű, azt ültettem el.

    VálaszTörlés
  3. Szia Erzsébet. Nem tudom milyen fajta lehet. Ide képet nem tudsz feltölteni. Viszont ha gondolod gyere el a fórumunkra és regisztrálj. Ott fel tudsz tölteni képet is a növényedről és lesznek rajtam kívül is növényszerető emberek,kik segíthetnek a beazonosításban is. Cim: http:\\www.palmatartok.hu

    üdv Szabolcs

    VálaszTörlés
  4. Kedves Szabolcs!

    Szeretném megkérdezni, hogy ilyen musa velutina magokat tudok-e esetleg rendelni tőled? Nagyon szeretnék ilyen növényt, nézegettem is az interneten hogy rendelnék valamelyik kertészettől, de vagy csak nagyobb tételben lehet, vagy nagyon drága a postaköltség. Nekem elég lenne kb. 10 szem mag. Természetesen nem ingyen gondoltam, és a postát is állnám. Válaszodat előre is köszönöm.
    Üdv. Anita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anita. Sajnos nem tudok segíteni. Már nekem sincs belőle,de ha szükségem lenne rá bármikor beszerezhető idehaza is akár növény formályában is. Kérlek látogass el a palamtartok.hu fórumra. Ott több ismerősőmnek is van növénye. Ha felveszed velük a kapcsolatot biztosan tudnak segíteni. Egy sarjal érdemesebb kezdeni,mid tíz maggal. Ha ügyes vagy egy éven belül sok növényed lesz belőle. üdv.

      Törlés
    2. Rendben, köszönöm szépen :)

      Törlés
  5. Kedves Szabolcs!


    MUSA VELUTINA kb egyéves növényt szeretnék....tudna segíteni a beszerzésében?!

    Köszönettel:
    Székely Lajos

    VálaszTörlés
  6. Nekem egyáltalán semmi nem jött ki 😭

    VálaszTörlés

Válaszolni mindenki kérdésére fogok lehetőségeim szerint