2009. június 9., kedd

Mediterrán otthon

Végre elkészítettem a növényládáimat,és ezzel a terasz is. Sok munka volt vele,de megérte. Tölgy fa az alapja. Lenolajjal kezeltem le a felületüket. A fa és a föld között fekete nylon zsák van. Remélem tartósak lesznek. Mérete: SZ=35 cm x H=35 cm x M=38 cm. A négy láda mindennel (fa,olaj,csavar,kivéve munkaidő,ami 7 óra ) 7000 Ft-ból kijött(kb. 23 Euró ) . Egy közeli gazdaboltban láttam egy hónapja 4100-ért méretben kb. ekkora darabot tölgyből kb. egy cm-es vastag anyagból.

Láda


Terasz


Persze szégyen lenne nem bemutatni a növényeket, amik elfoglalták a ládák űrtartalmát.

Phoenix Cannariensis (2 db.)


Trahycarpus Fortunei

Egyik nagy kedvenc pálma családom a trachycarpus . Egyszerűen szeretem kívül-belül,úgy ahogy van. Jó fagytűréssel rendelkeznek (  -17 °C) , gyors növekedésűek. Ezt a növényt Sopronba egy kertészetben vettem 3800 Ft-ért . A növény magassága 70 cm. Ott Chamaerops excellent néven volt kirakva,és ebből következtetve,hogy ez a pálma bizony olasz import. Most is két levelet hoz egy időben. 






Fortunei gyökere



Cycas revoluta

Ezt a cycas-t egy közeli virágboltban szereztem be,pontosabban egy ott dolgozó ismerősöm jóvoltából jutottam hozzá potom 5000 Ft-ért. A törzs mérete 15 cm. A levelek száma jelenleg 13,de remélem ez a nyár végére megduplázódik. Április óta szoktatom a naphoz,mihez ma márt teljesen hozzá szokott. A cycasoknak fontos a sok fény ahhoz,hogy megfelelő erős és szép leveleket hozzanak. Nyáron bátrabban öntözhetem mert ilyenkor eléggé vízigényes. 


Íme a cycas földlabdája,ami egy 20 cm átmérőjű műanyag cserépben fejlődött. Látható,hogy mennyire beszőtte a földet. Épp időben történt az átültetése. Persze  a legideálisabb az május hónap lett volna,de még így is lesz ideje megerősődni a szabad ég alatt. Télen persze irány a meleg lakás mert 0°C körül már károsodhat a növény

2 megjegyzés:

  1. Szépek lettek, meg a terasz is nagyon mediterrán. Irigykedem, mert Magyaro-n tök jó meleg van, mi meg itt a 18 fokban fagyoskodunk... Lehet, az idei nyár is egy meleg hétfői napra fog esni? :)))

    VálaszTörlés
  2. Szia. Remélem felétek is jó idő lesz. Itt sincs igazi nyár. Minden ember irigykedhet egy kicsit a másikra,de az mit sem számít. A lényeg,hogy ami van abból kihozzuk a maximumot. Örülök,hogy tetszik.

    VálaszTörlés

Válaszolni mindenki kérdésére fogok lehetőségeim szerint