2012. július 12., csütörtök

Rarepalmseed idei csíráztatás

Rarepalmseed mag csomagom
Most,hogy a meleg idő már mindennapos,a csíráztatást is a fólia sátor védelme alatt végzem. Mára már sok mag kicsírázott,sőt van ami már ki is bújt a földből. Mind azonos hőmérsékleten csíráztak félre téve a körülményes pontosságokat,és mondhatni eddig viszonylag rendben is megy a folyamat,bár ennek azért lett negatív hatása is.. A hetekben a viszonylag gyenge csírázást produkáló nannorrhops magokat kénytelen voltam magasabb hőmérsékletre emelni és ezt követően pár mag megmutatták magukat,de azóta semmi változás. Ezek a magok már beáztatást követően is gyanúsan felpuhultak. A frissesség itt egyértelműen hiányzott.

Yukka Rostrata
A rostrata magokat viszont figyelmetlenségemből adódóan kicsit túl nedves közegben csíráztattam és ennek meg is lett a jövő képe. Mindösszesen két mag csírázott ki.







Serenoa repens silver
C.Cerifera 
 A serenoa repens magok küllemre a livistona chinensis magokra emlékeztetnek annyi különbséggel,hogy ezek kicsit kisebbek. Pár hét alatt már csírázásnak is indultak,de ezeknek a külső papírvékony magot védő héját áztatás előtt eltávolítottam. A C. humilis cerifera magok küllemre teljesen rendben voltak. Hamar csírázásnak is indultak. Ami a csírázás megkezdését követően két hétre rá nem pattant meg az a mai napig sem mozdult. Az alap fajtánál is megfigyeltem,hogy a humilis magok azért közel egy időben csíráznak. Nem jellemző rájuk a vontatott csírázás.

A trachy magok állaga szép egészséges hamvas sötét lilás kék ,a magok kellően hidratáltak voltak. A külső réteget nem távolítottam el a magokról(lustaság) ,de így is egy hónapon belül szépen kicsíráztak. A magok összeségében két hét alatt nagy részt ki is csíráztak,de a többi magot is természetesen beleszórtam egy külön ládába. A trachy magok eléggé vontatottan is tudnak csírázni. Tapasztaltam már olyat is,hogy egy évre rá tavasszal az ismételt felmelegedést követően bújtak ki magoncok
Dioon edule
A dioon edule magok frissessége közepesnek mondható. Küllemre tiszta és gondosan tárolt magokat kaptunk. viszont korábban is volt dolgom ezekkel a amgokka és akkor közel 100 % volt az arány. Most ennek a töredéke csak,de a rendelt 100 magból közel 200 db-ot kaptunk.







Chamaerops humilis cerifera kb 50/39 kicsírázott

 Serenoa repens kb 50/40

 Jukka rostrata 30/2

 Dioon edule kb 40/19

Nannorrhops richtiana(kashmir) kb 100/8

Trachycarpus fortunei kb 200/180





2 megjegyzés:

  1. Hello! Horvátországban vettem egy chamaerops wagneriana nevű kis pálmát, de semmit nem találtam a neten róla, tudnál segíteni? Első pálmám, és nem igazán tudom, hogy mit igényelne, kezdve a földtől, cserépen át a locsolásig, naponta, hetente... Előre is köszönök bármilyen infot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Loretta

      Amit vettél pálmát az rossz elnevezést kapott. Chamaerops wagnerianan nincs. Viszont létezik olyan,hogy chamaerops excelsa,ami nem más mind trachycarpus fortunei,vagy van chamaeropsh humilis (európia törepálma),meg létezik olyan is,hogy trachycarpus wagnerianus(japán kendeerpálma) Hát jó lenne tudni melyik lehet. Általánosságban ajánlom,hogy a nyári melegekben locsold rendszeresen,de jó vizelvezetésű talajba ültesd,mert a pálmák nem szeretik a pangó vizet. A virágföldet keverd homokkal,apró kaviccsal,és valami vízmegtartó közeggel(tőzeg,kókusz rost) Télen ritkán kell öntözni,de ez függ attól is milyen helyen telelteted.

      Fényképezd le és küld el nekem a palmapiac@gmail.com címre és akkor már könnyebb dolgom lesz.

      üdv.

      Törlés

Válaszolni mindenki kérdésére fogok lehetőségeim szerint