2011. november 2., szerda

Fólia sátor téliesítése

Elvégeztem a fólia sátor téli védelmét,mit egy második réteg fóliával oldottam meg. A tavalyi tél tapasztalataiból kiindulva nagyobb hangsúlyt fektettem a szellőztetésnek mind sem a hőszigetelésnek.


A fólia sátor eredeti belmagassága 3,5m ,a belső takarás 3m 


A felső részén egész télen nyitott marad. Ha a külső réteg szellőztetése kinyílik a hőmérséklet emelkedésével probléma nélkül tud átszellőzni a belső légtér. Ennek lényege nem a hőtartás,inkább a kifogástalan szellőztetés és légjárás a gombásodás megelőzése végett. Természetesen már több alkalommal is le gombaölőztem a növényeket két heti ismétlésekkel augusztus végétől kezdve. Tavalyi tapasztalatok eredménye szerint nem a mínuszok hanem a gombásodás végzett a növényeimmel. Persze ha tartósan -12 °C alatt lesz a hőmérő higanyszála akkor elzárom a belső nyitott részeket a jobb hőtartás végett.


Téli védelem



Vészfűtés nem lesz még a washingtoniáknak sem. Tavaly is gond nélkül viselték a -17 °C-os éjszakai hőmérsékletet(külső) nyitott ajtónál azt követően ,hogy a gombásodás megtizedelte az állományt és kényszerből februártól nyitott ajtónál teleltek. Persze ezt a hőmérsékletet csak éjszaka kellett elviselniük sok más fajtával (livistona chienesis , phoenix dactylifera),de a benti hőmérséklet még így is pár fokkal magasabb volt,de mértem egy reggel bent is - 14 °C. Biztosra vettem,hogy el fognak pusztulni,de nem így lett.


Sok kis pálmáról kell gondoskodnom,de remélem nem hiába


Livistona chinensis magoncok. Ők már tudják mi vár rájuk. Tavaly közvetlen az ajtó mellett voltak ültető zacskóban és mégis mind egy szálig túlélték a telet,pedig rájuk közvetlenül jött a hideg levegő kintről.


Tavaly a lótetű tizedelte az állományt és még januárban ki kellett ásnom mind szabad földből,de megérte. Őket nem féltem a téltől. 


A washingtonia is itt volt tavaly télen igaz akkor még nem volt begyökeresedve. El is vesztette a lobját teljesen. Idén jobbak az esélyek neki is és a többinek is.


7 megjegyzés:

  1. Szia

    Jó ezt a blogot olvasni sokat tanulok belőle mint kezdő "pálmás". De már azt hittem nem lesz
    több bejegyzés olyan rég írtál ide. Tegnap előtt észrevettem hogy jön új tartalom eladó pálmákról és magokról , de estefelé mikor neki tudtam volna ülni és olvasgatni addigra eltűnt. Kár!
    De csak így tovább!

    VálaszTörlés
  2. Szia Norbert

    örülök,hogy tudod hasznosítani az itt leírt tapasztalataimat. Az eladó növényeimről szeretnék bejegyzést készíteni,de a tegnap felrakott még nem végleges lista volt és hiányos is.

    üdv. Szabolcs

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Nagyon szépek a pálmák!
    Tetű ellen mit tudnál javasolni?
    Köszi, Melinda

    VálaszTörlés
  4. Szia Melinda.

    Sok mindennel lehet ellenük védekezni.

    http://www.bagira.eu/novenyek-apolasa/pajzstetvek-elleni-vedekezes.html

    VálaszTörlés
  5. Szia! Te is meg vagy!
    Grat! Üdv:CsCs72

    VálaszTörlés
  6. Szépek a magoncok is! Csak így tovább!

    VálaszTörlés

Válaszolni mindenki kérdésére fogok lehetőségeim szerint