2011. november 6., vasárnap

Bactris gasipaes - Pejibaye pálma,barackpálma

Amikor a pálmáról beszélünk mindig a küllemük,fenséges megjelenésük jut eszünkbe. Az,hogy milyen különleges és egzotikus növények,nálunk pálmaszerető embereknél nem sokan értékelik jobban. Persze a világ élelmezésében is fontos szerepet töltenek be legyen szó akár pálmaolajról vagy kókuszról. Ezek termések hasznosítását végző iparágak is legalább annyira fontosnak tartják. Általában a pálmák termése fogyasztható,de nagy ínyencségnek számít a pálma csúcshajtás felhasználása is. Ép ezért a jövőben szeretnék minél több az élelmezésben hasznosított pálma fajtát bemutatni.



Bactris gasipaes - Pejibaye pálma,barackpálma




Idősebb példány

A barackpálma legfeljebb 30 m magas, egy- vagy többtörzsű, el nem ágazó pálma. Világosbarna törzsét egész hosszúságában vagy csak felső részén széles gyűrűkben kiálló, merev, fekete, tű alakú, akár 12 cm hosszú tüskék borítják. Az ívesen hajló, legfeljebb 3,5 m hosszú levelek üstökszerű koszorút alkotnak, 0,5-1 m hosszú nyelük és a levélgerinc tüskés, a levéllemez szárnyalt. A vaskos levélkék keskeny-lándzsásak, színükön sötétzöldek, fonákjukon világosabbak, az ereken tüskések, méretük legfeljebb 60 x 3,5 cm. A virágzatok közvetlenül a levélüstök alatt csüngenek, kezdetben tüskés buroklevél (spatha) zárja körül őket, a 20-30 cm hosszú, bojtos fürtökben vegyesen helyezkednek el a porzós és a termős, sárgásfehér kis virágok.


Virágzás



Termése nagyon látványos,törzse rendkívül szúrós

Termése: megérve a mutatós, világító sárga, vörös, narancsszínű vagy tarka csonthéjas terméseknek erősen hajlott kocsánya van, többnyire egy 30-50 cm hosszú, csüngő fürtös terméságazatban fejlődnek. Ez akár 12 kg súlyú is lehet, és 300 db termést is hordozhat. A termés gömbölyded-kúp alakú vagy széles-tojásdad, kihegyezett, legfeljebb 6 cm hosszú és széles. Alapján a 3 széles, jó 1 cm hosszú, részben összenőtt, 2-3 karéjú, vaskos, zöld csészelevél érésig megmarad. A termés héja vastag-bőrnemű, és többnyire finom, barna hosszrepedések láthatók rajta. A vastag, lisztes, gyengén rostos, narancssárga száraz terméshús egy feketésbarna, fás kőmagot vesz körül, amely tompán 3 élű, finom hosszeres (2,5 x 1,5 cm), tojás alakú, és finom csúcsban keskenyedik. A magbél fehér olajban gazdag és kókuszhoz hasonló ízű.



Felhasználása: a pejibaye tápláló, a trópusi Amerikában nagyon kedvelt pálmatermés. A csonthéjas terméseket egészben, 2-3 órán át - gyakran zsírral vagy olajjal, ilyenkor behasított héjjal - sós vízben főzik, végül meghámozzák, és a lisztes terméshúst forrón fogyasztják. Ez kellemes, dióízű; nagyon száraz, forró italokhoz tálalják, majonézbe vagy szószokba mártogatva. Körítésként is adják zsíros mártásokhoz, vagy húsok töltésére használják. Az előfőzött terméseket pörkölve is fogyasztják. Kukoricaliszttel, tojással és tejjel keverve a főtt vagy szárított és megőrölt pejibaye terméshúsból süteményt is sütnek. A termés csonthéját feltörik, hogy a kis, ízletes maghoz jussanak. Cukrozott és erjesztett terméshúsából lepárlással erős alkohol is készül. A finom pálmaszíveket nyersen salátaként vagy puhítva zöldségként fogyasztják. A pálma levele kitűnő tetőfedő. A törzs kemény és rugalmas, építési anyagnak használható, az indiánok íjakat és nyílhegyeket készítenek belőle.
Elterjedése: Amazóniában honos, és az Újvilág nedves trópusain, Dél-Mexikótól Bolíviáig gyakran termesztik. Nagyon ritkán más földrészeken is ültetik.



Dél amerikai piacon

Termesztése és betakarítása: nedves-forró trópusi klímában tenyészik, a síkvidéktől az 1200 m magasságig; a talajviszonyok tekintetében igénytelen. Magról vagy sarjakkal szaporítják; gyümölcsöskertekben és ültetvényeken a nagy termésű és kevéssé tüskés fajtákat termesztik. A pálma gyorsan nő, és 3-4 éves korában hoz először termést. Az erősen tüskés törzseknél nehéz a betakarítás; póznákkal, létrákkal próbálkoznak, a magas pálmák terméságazatát pedig kötéllel érhetik el; felmászni természetesen csak a tüskétlen törzsön lehet. Mindenkor az egész terméságazatot vágják le, majd azt kötélen eresztik a földre, vagy vastag banánlevélrétegre hajítják le. A termést csak vásárláskor választják le a terméságazatról, ha nincs megnyomva, levegős, száraz helyen körülbelül 1 hétig tárolható.
Rokon fajok: a Közép- és Dél-Amerikában a fajokban nagyon gazdag Bactris nemzetségből mások is hoznak ehető terméseket, de élelmiszerként csupán helyi jelentőségűek.

  
 Gyümölcshús és magja . Magja a kókuszdió izére emlékeztet









Tucurrique, Costa Rica - Kultúrájuk része. A növényen a virágok áprilisban, májusban és júniusban  jelennek meg  az alacsonyabb területeken, később a Felvidéken, és a gyümölcs szeptembertől áprilisig érik be.



Fiatal növény



Gyümölcs és magja

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma kapott Costa Rica-ból   magokat 1920-ban de ezek a magokból nem tudtak életképes felnőtt egyedeket nevelni. A United Fruit Company szállított egész gyümölcsöt, de erjesztett,rohadt  állapotban voltak és a rakodómunkások nem tudták, hogy a behozatal csak a magokra nézve volt fontos és   kidobták New York kikötőjében.  Egy másik szállítmány készült megfelelő utasítással. Ezer palántát üvegházban nevelték Maryland-ben és később elterítették ezen növényeket. Ma elszórtan  van Dél-Floridában továbbá, Kuba, Puerto Rico és Trinidad térségekben. A Fülöp-szigeteken 1924-ben jelent meg. A 1970-es években a növekvő pejibayes igények Kelet-indiai és Dél-Amerikai gazdák termeltek eladásra. 1978-ban, a brazil kertészek tanulmánya meghatározza a megvalósíthatóságát a pejibaye ültetvényeket  Sao Paulo azzal a céllal, hogy kihasználva a gyümölcs és a tenninal bud (szív, vagy palmito)  ipari mértékű termelését. Costa Rica vezető szerepet tölt be kereskedelmi tevékenységét tekintve.


Kicsírázott magok

Csíráztatása:   A csírázás nagyban függ a magok frissességétől.   Egészséges magoknál ez az idő 38-133 nap 24-25 ° C -on.   Esetenként az arányok romlását rovarok,kártevők is okozhatják. A magok nagyobb arányban a 38-60 napon fognak kicsírázni.

Gyümölcse Tartalmaz 100 g

164 kalória , 2,5 g fehérje , 28 mg kalcium , 31 mg foszfort , 3.3 mg vasat , 1500 mmg a vitamin , 0,06 mg vitamin B 1 és 34 mg C-vitamin .


2 megjegyzés:

  1. Authorization for use of photographic material.
    Best Regards, I would like images of peach palm will be included in my dissertation work "Physical and Mechanical Properties of Peach palm (Bactris gasipaes kunth) as Structural Composite Material ", at the Pontifical Catholic University of Rio de Janeiro. without any view to profit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hi
      I mean if you wanna use the pictures? I'm sorry I do not speak English

      Törlés

Válaszolni mindenki kérdésére fogok lehetőségeim szerint