2011. április 12., kedd

A fej nélküli pálmák története

A tél a fólia sátorban szinte az összes valamire való pálmám tönkre tette. El sem hiszem,hogy válogatás nélkül söpört végig a penészgomba az állományon. A legnagyobb vesztes fajok mindenképp a washingtoniák voltak. Ebből a fajból több száz volt és alig egy tucat maradt. A gombásodás ellen sajnos későn kezdtem a védekezést és ez túl nagy hibának bizonyult. A vesztesek között volt brahea,dactylifera,nannorhops és még sok más fajta. A legtöbb pálmám mit megtámadott a gomba egy drasztikus módon,az úgynevezett "lefejezéssel" lehetett némi reménnyel életben tartani. A módszer lényege az,hogy a beteg részt le kell vágni a pálmáról. A módszert is igaz későn kezdtem alkalmazni a beteg pálmáknál,de ahol még időben beavatkoztam elég jó arányban tudtak a növények a biztos halálból visszajönni.

Téli életkép a fólia sátorban 



A túl zárt légtér meleg volt,de végzetes


Kiásott Phoenix Cannariensis. Mindössze három éves  


Tachycarpus fortunei úgyszintén három éves 


Washingtonia Robusta két évesen teljes pompájában


Csoportkép. Itt még minden rendben volt kívülről 


Washingtonia lefejezve. Eddig vágtam szinte mindet. A rohadás nem kímélte egyiket sem. Három centiméterenként mentem avágással addig míg ép sziklevél részhez nem értem. Három darabot hazahoztam a meleg lakásba,hogy legalább ezek megmaradjanak .






 Itt washi , trachy fej nélkül.

 



 A nagy is elvesztette minden levelét te szerencsére kezdi össze szedni magát.

 A kis méretű pár leveles magoncoknak esélyük sem volt a túlélésre. Hiába fejeztem le őket,a kis méretük végett hamar végzett a penész velük. A leveleik még épek voltak,de a növénykék kis törzse ujj nyomásra is érezhetően belülről kirohadtak és könnyen össze lehetett nyomni. A kis washi magoncokból mik 3-5 levelesek voltak a megközelítőleg kétszáz darabból mára négy darab maradt. Januártól az állományt heti rendszerességgel gombaölőztem,de hiába. A megoldás a jövőben a folytonos szellőzés és a megelőzés. Idén októberben elkezdem a gombaölő használatát és reménykedem a legjobbakban.

4 megjegyzés:

  1. Szia ! Döbbenetes ami a pálmáiddal történt , de látom nem csüggedsz és ennek meg van az eredménye is . Fel a fejjel csak így tovább.

    Üdv.: Zsolt!

    VálaszTörlés
  2. Optimista vagyok :-) . Mindig volt valahogy,és ez után is lesz.

    VálaszTörlés
  3. Hello. Lenne pár kérdésem gombásodással kapcsolatban, képeim is lennének. Megoldható hogy emailben megbeszéljük? - k98sniper(kukac)gmail.com

    VálaszTörlés

Válaszolni mindenki kérdésére fogok lehetőségeim szerint