2010. augusztus 20., péntek

Livistona chinensis

Kínai legyezőpálma

Egy hét alatt elkezdtek kicsírázni beáztatás nélkül. Hát igen,a friss magok a jó magok. Nappal 35 °C éjjel 20 °C . A kilencven darab magból hetvenegy darab kicsírázott két héten belül. A maradék mag egy hónapot követően sem mutat semmi jelet arra,hogy ki akar csírázni. A kicsírázott magok hansági mohatőzegben folytatják fejlődésüket.

Livinstona chinensis kicsírázott mag hansági tőzegben.

Livinstona chinensis mag csírázása


Észrevettem,hogy jó pár csira tekeredett fejlődést mutat,melyek fele elpusztult,vagy egyszerűen nem fejlődik tovább. A kibújt magoncok levélfejlődés nem gyors,de folyamatos. A magas páratartalom iránti igényüket a fóliaházas tartással kellő képen ki tudom elégíteni számukra. A tűző nap elei védelmet pedig egy árnyékoló hálóval oldottam meg.

 
Kibújt magonc a csírázást kővető harmadik héten

 
Három hetes magonc(csírázástól eltelt idő hat hét)

 
Livinstona chinensis pálmák. "Split-Horvátország"


7 megjegyzés:

  1. Szervusz,/Üdvözlöm
    Most találtam rá a blogra, és nagy érdeklődéssel olvasom. Kertész iskolába járok még. És sajnos még nem tudok mindent. :)
    Van egy Livistona chinensisem. (Akár képet is tudok róla küldeni. Hogy milyen idős, mert fogalmam nincs...) Szaporítani szeretném, magról, de nem tudom, hogy a mag hol található...
    Tudom... Nincs még elég tapasztalatom...
    Ha esetleg tudna/tudnál segíteni ebben nagyon hálás lennék.

    VálaszTörlés
  2. Szia. A pálmák,mind a te esetedben a livinstona chinensis is csak idősebb korban fog magot hozni. Ehhez kellő körülményeket kell neki biztosítani. Először virágképződés lesz és csak ezt követően lesznek magok. A 1,5 méter hosszú elágazó virágzat fehér színű és hímnős virágokat visel. Gömbölyű gyümölcsei körülbelül 1,5-2,5 cm-esek és általában zöldeskék színűek. Vagyis ,csak szép erőteljes nagy méretű növénytől várható a virágzás.

    VálaszTörlés
  3. Értem,
    Köszönöm a gyors választ;

    VálaszTörlés
  4. Azért csináltam egy képet;
    Nem a legjobb, de mit tud róla mondani?
    http://tinypic.com/r/2rdj0jq/7

    VálaszTörlés
  5. Szép kis pálma. Láthatóan már korosabb pálma. Ajánlom,hogy tavasszal (április) ültesd át nagyobb és mélyebb cserépbe. A levélvég száradások a szobai tartás végett történne. Nagyon szereti a magas pára tartalmú levegőt. Tavasztó őszig tartsd az udvaron,vagy teraszon és öntözd bátran,de ne tocsogjon a vízben. Ebben az időszakban tápoldatozhatód is heti,kétheti rendszerességgel. Télen tartsd 10-15 °C körüli hőmérsékleten visszafogott öntözés mellett. A virágzásra ilyen körülmények között nem lehet számítani,meg ahhoz a pálma eléggé fiatal és kicsi.

    Ja és ne magázz :-).

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Vettem egy Legyezőpálma magot és szeretném 'kikelteni'. Még sosem csináltam ilyet. Mi a teendőm?
    Előre is köszi!
    Zsebi

    VálaszTörlés
  7. Általános módszerrel csíráztatható.ha jól emlékszem az enyéim 30 ' körül csíráztak. Ha csak pár darab van tedd zacskóba, tegyél bele steril közeget, mohatozeg,kókuszos stb és nedvesítő be,zárd le.ne töltődjön a vízben! Nappal tartsd 30-35 fok között. A livistona chinensis ezen a hőfokon hamar csírázik.Ha kicsiraztak a többit láthatod az írásomban

    VálaszTörlés

Válaszolni mindenki kérdésére fogok lehetőségeim szerint