2009. március 5., csütörtök

Phoenix Dactylifera - Közönséges datolyapálma


Január 19.-én ültettem 10db magot,amit közértből vett aszalt datolyából szereztem. Két-három hetére rá szépen ki is csiráztak. Egy hónapa rá ki is bújtak. Most nyolc darab megmaradt belőlük, amik 3,8cm- 13.2cm méretkülönbséggel élnek,virulnak. A nagyobbak már szépen növesztik első levelüket. A csirázás 19-23°C között történt. A magokat két napig beáztattam(mint minden pálmamagot),majd elültettem 50-50% tőzeg és virágföld keverékébe. Lezártam az ültető edények tetejét(hogy ne száradjon ki a föld,és magas legyen a páratartalom),és felkerültek a szekrény tetejére a magasabb hőmérséklet miatt. Most az erkélyajtó előtt nődögélnek és láthatóan jól érzik magukat . :)

2 megjegyzés:

  1. Szia ez az eljárás is jó de én ugy csináltam tavaj Dubrovnikban jártam (Horvátország onnan csórtam pálmamagot az is valami datolya ha jólláttam csak ez a sárga fajta és kicsit kerekebb tehát nem ovális a magja 25 magot hoztam 4 et csiráztattam vizben addig hogy kibujjon a csirája és utánna tettem földbe és utánna 3 nap alatt ki is bujt de ez kb fél év volt mire kicsirázott durván 6 hónap de 2 matadtt meg belőlük és nem melengettem szóbahőmérséklelen vannak és az ablakban hogy mindig kapjanak fényt és már 3 levele van mind a 2-ttőnek és kb 20, 23 cm magas a levelei meg attól nagyobbak szóval jól bija még :D de érdemes ojan edénybe tenni aminek jukas az ajja mert alolról szivja a viszet és ha zárt edényben van akkor berohad egy idő mulva ezt virágüzletben monták mert ugye ha zárt edényben van nem tud valamejjset szellőzni a gyökere és meghal... főleg ha napon van most a másikfajtával próbálkozok pont mint te boltban vásárolt datolya maggal Üdv Eco

    VálaszTörlés
  2. Szia Eco.
    Jó az amit írsz Fontos a jó vízáteresztő képesség. A tartóedény,cserép alja legyen jukas. Lehetőség szerint minél mélyebb cserepet válasz a phoenix fajoknak. Te szerintem phoenix cannariensis-t szedtél.

    itt egy link másfél évvel későbbről a fenti datolya pálmáról:

    http://palmaoazis.blogspot.com/2010/08/phoenix-dactylifera-masneven-kozonseges.html

    Én kiültettem szabad földbe egy éves korában és egy nyári szezon alatt elképesztő sokat fejlődőtt.

    Hasznos link,hol sok hasznos tanácsot találsz:

    http://palmaligetetmagyarorszagnak.com/
    regisztrálj és fólumozz.

    VálaszTörlés

Válaszolni mindenki kérdésére fogok lehetőségeim szerint